- L’objectiu de la nova cooperativa és fer de pont entre les productores i les consumidores del territori, en una xarxa de distribució alimentària participativa i sostenible
- Dijous va fer-se a l’Aldea l’assemblea constitutiva de la nova cooperativa presidida per Marisa Bordera, del restaurant La Barraca de l’Ampolla
L’Enllaç de l’Ebre, la primera cooperativa agroecològica de producció i consum de les Terres de l’Ebre, ja és una realitat. Ho és després de firmar davant de notari la constitució formal com a cooperativa. Ho han fet després de l’assemblea constitutiva que s’ha fet el dijous 14 de novembre als locals de la cooperativa agrícola de l’Aldea. L’Enllaç de l’Ebre és la primera cooperativa agroecològica integral i sense ànim de lucre de les Terres de l’Ebre, formada per persones, entitats i empreses productores i consumidores.
De fet, el projecte sorgeix de la necessitat dels grups de consum de fer un canvi d’escala per sortir d’un estat d’estancament, de la necessitat de les productores de tenir una plataforma de comercialització i de la necessitat de les empreses agroalimentàries de tenir un accés fàcil al producte agroecològic de proximitat i així cobrir un buit del sector.
Per això L’Enllaç de l’Ebre neix amb l’objectiu de fer de pont entre les productores i les consumidores del territori, en una xarxa de distribució alimentària participativa i sostenible. Ho fa amb la pretensió de dignificar la pagesia i les productores i facilitar l’accés a un consum responsable a la població dotant així d’una major resiliència al territori a través dels principis de la sobirania alimentària. L’objectiu és que puguin fer-se socis de la cooperativa tant les entitats productores i elaboradores com menjadors escolars, supermercats cooperatius i comerç de proximitat, restaurants, grups de consum, col·lectivitats socials, etc.
En l’assemblea també es va elegir el primer consell rector de la cooperativa, que està presidit per Marisa Bordera, del restaurant La Barraca de l’Ampolla, un dels cinc socis de consum que formen part del consell rector. La resta de consell rector està format per Carlos Garcia, de Fèrtils; Carlos Roig, de La Plana del Sènia; Cecile Thevenot, de Permacultura Penyaflor, i Jordi Querol, de l’Espai Bio i Dreiskel, com a socis de consum, i Joan Manuel Margalef, de Riet Vell, i Michele Butzbach, de Geoda Formacions, com a socis de serveis. Socis i col·laboradors de L’Enllaç de l’Ebre van celebrar el mateix dijous el naixement de la cooperativa amb un dinar al restaurant L’Antic Molí d’Ulldecona, on a la tarda es va fer una presentació pública del projecte.
L’Enllaç de l’Ebre, que també neix sota la consigna de #SomEbre, ha obert recentment la seva pàgina web (www.somebre.org) i s’ha estrenat a xarxes socials. Si bé ja s’han fet algunes presentacions en algunes poblacions de les Terres de l’Ebre, properament començarà una campanya d’informació del projecte amb l’objectiu d’obrir la cooperativa a noves sòcies. Si bé a finals d’aquest any ja hi haurà una certa activitat, l’inici de la comercialització de productes ecològics està prevista per al primer trimestre de 2020.
L’equip promotor i les noves sòcies poden participar en comissions que s’han organitzat al voltant de cada àmbit que queden per definir. Una d’aquestes ha començat a treballar la marca SomEbre, un segell de confiança participativa que representarà tota la producció de les Terres de l’Ebre i les comarques veïnes realitzada de forma respectuosa, amb o sense certificat ecològic, però que respecti un seguit de criteris definits pels mateixos membres de la cooperativa.
Presentació a Flix i presència tot el cap de setmana a la Fira de l’Oli de Santa Bàrbara i del 5 al 8 de desembre a la Fira de Mostres d’Amposta
Aquesta mateixa setmana L’Enllaç de l’Ebre té presència en el territori. Aquest dijous, amb una presentació de la cooperativa a la sala polivalent de la Unió Social de Flix. Serà a partir de 2/4 de 8 del vespre en un acte coorganitzat amb el Consell Local de la República Catalana de Flix i la Societat Cultural i Recreativa La Unió Social.
Per altra banda, el cap de setmana del 23 i 24 de novembre serem presents a la Fira de l’Oli Novell de Santa Bàrbara. Tothom qui ho desitgi podrà anar a conèixer el projecte i demanar informació a l’estand del recinte firal. I diumenge dia 24, a les 6 de la tarda, a l’escenari de la carpa es farà la presentació de la cooperativa. Més endavant ja està programada la presència amb un estand a la Fira de Mostres d’Amposta, del 5 al 8 de desembre.
Tothom qui vulgui tenir més informació sobre la cooperativa o com fer-se’n sòcia ho pot fer també a través de la pàgina web www.somebre.org. També s’ha iniciat un servei d’informació al públic i d‘acollida a les noves sòcies els dilluns de 20h a 21h i els divendres de 9h30 a 11h, a la seu de l’Enllaç de l’Ebre, a les instal·lacions de la cooperativa agricola de l’Aldea (Av. Catalunya, 224, l’Aldea).
[/et_pb_text][/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]
Comentaris recents