A l’Enllaç de l’Ebre estem treballant en un segell de qualitat propi, sota el nom de Som Ebre, basat en el Sistema de Garantia Participativa (SPG).

A diferència dels segells genèrics, atorgats per un tercer i basats en normatives globals imposades, els SPG són procesos, en essència, pedagògics i organitzatius que donen el poder d’acció i decisió a les persones productores i consumidores respecte a la forma en que es produeixen, comercialitzen i distribueixen els aliments, basats en relacions properes i d’igualtat, generant una garantia i confiança sobre la qualitat ecològica i social d’aquests aliments.

Mentre duem a terme el procés de creació del segell, a l’Enllaç de l’Ebre pots trobar “Productes Naturals de Confiança”, que no necessàriament compten amb segells ecològics europeus, però que se cenyeixen als paràmetres i valors establerts pel Segell de Garantia Participativa Som Ebre.

En el marc del projecte de la Fundació Agroterritori “Plataforma per l’impuls del sistema agroalimentari innovador” del PECT EbreBioesfera, hem participat a la campanya divulgativa “ALIMENTS DEL TERRITORI, ja els coneixes?” per explicar el paper clau d’alguns dels aliments més característics de les Terres de l’Ebre i, alhora, per fomentar el consum de productes de proximitat i de temporada com a estratègia pel manteniment de la pagesia i del territori.

Es tracta d’un total de 6 aliments: l’arròs, la taronja, l’oli d’oliva, l’ametlla, el cabrit de la raça Blanca de Rasquera i la cirera.

Aquests aliments es presenten en format de sis fitxes descriptives amb informació de les característiques productives; dels beneficis pel territori, la salut i la societat; i  una recepta que combina tradició i innovació. Alhora, s’acompanyen de sis vídeos curts mostrant l’elaboració de la recepta.

El material ha estat elaborat per Agroterritori, la Unió de Pagesos de Catalunya, el Grup de Recerca en Nutrigenòmica de la Universitat Rovira i Virgili i el col·lectiu de Cuineres i Cuiners km0 de les Terres de l’Ebre.

PECT EbreBiosfera, projectes finançat al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER i un 25 per cent per la Diputació de Tarragona, promou un canvi en el model econòmic territorial en favor del coneixement, la innovació, la generació d’activitat econòmica i empresarial i l’ocupació de qualitat com a palanca fonamental el desenvolupament de la Reserva de la Biosfera de Terres de l’Ebre.


Consulta aquí les fitxes i receptes:

Arròs

Taronja

Ametlla

Cabra raça Blanca de Rasquera

Oli d’oliva

Cirera

+

Recepta d’arrós amb galeres i carxofa

Recepta d’amanida de xicoria amb taronja

Recepta de pastís de farina d’ametlla i dolç de garrofa

Recepta de cabrit rostit de l’àvia Paquita

Allioli de mel i ametlla

Anguila amb melmelada de cirera

Subscriu-te a la
nostra Newsletter

Rep les novetats de l’Enllaç al teu correu,
sigues la primera en assanbentar-te’n.