• L’Enllaç de l’Ebre ha iniciat activitat aquest dilluns 20 d’abril amb 68 sòcies i un catàleg d’una gran varietat de productes ecològics d’alimentació
  • La cooperativa, que és sense ànim de lucre, afronta la crisi social i sanitària del coronavirus amb un servei a domicili de la comanda

L’Enllaç de l’Ebre, la primera cooperativa agroecològica de producció i consum de les Terres de l’Ebre, ha iniciat formalment la seva activitat aquest dilluns 20 d’abril, després de dos anys de treballs de preparació. L’Enllaç de l’Ebre és la primera cooperativa agroecològica integral i sense ànim de lucre de les Terres de l’Ebre, formada per persones, entitats i empreses productores i consumidores. I neix amb un catàleg d’una gran varietat de producte emblemàtics de les Terres de l’Ebre, procedents d’agricultura i ramaderia ecològica, i amb 68 sòcies, de les quals més de 30 són productores.

El projecte va sorgir de la necessitat dels grups de consum de fer un canvi d’escala per sortir d’un estat d’estancament, de la necessitat de les productores de tenir una plataforma de comercialització justa i de la necessitat de les empreses de restauració, menjadors escolars o botigues agroecològiques de tenir un accés fàcil al producte agroecològic de proximitat i oferir a la seva clientela producte de qualitat. Ara inicia formalment l’activitat en un moment que, per les circumstàncies del moment i per una major conscienciació d’una part important de la població, el consum agroecològic i de proximitat viu un moment de certa efervescència.

Enllaç entre producció i consum, en una xarxa de distribució participativa i sostenible

Per això, tal i com es desprèn del seu nom, L’Enllaç de l’Ebre neix amb l’objectiu de fer de pont entre les productores i les consumidores del territori, en una xarxa de distribució alimentària participativa i sostenible. Ho fa amb la pretensió de dignificar la pagesia i les productores i facilitar l’accés a un consum responsable a la població dotant així d’una major resiliència al territori a través dels principis de la sobirania alimentària. L’objectiu és que puguin fer-se sòcies de la cooperativa tant les entitats productores i elaboradores com menjadors escolars, petit comerç, restaurants, grups de consum, col·lectivitats socials, etc.

Excepcionalment, amb motiu de la crisi social i sanitària del coronavirus, s’han definit unes rutes de transport per portar les comandes als domicilis de les sòcies particulars, als pobles de les Terres de l’Ebre, així com fins a Tarragona i Barcelona. Són mesures que proposa la cooperativa, de moment només mentre duri l’estat d’alarma actual. Així mateix, mentre durant aquest període s’aplicarà la tarifa més reduïda de les que s’han definit per a cada producte en funció del tipus de sòcia. Les sòcies de L’Enllaç de l’Ebre ja rebran aquest dilluns 20 d’abril el catàleg de productes amb les instruccions a seguir per poder-hi tenir accés. També s’ha habilitat una pàgina al web: www.somebre.org/vull-fer-comanda.

Una primera exportació de producte agroecològic de les Terres de l’Ebre a Dinamarca

El catàleg inclouproductes d’horta, fruita, fruits secs, arròs, oliva, mel, pasta i llegum. Pel que fa a la ramaderia, es disposa de producció ecològica d’aviram, corder i vedella. Entre altres poblacions, la producció prové d’explotacions agroecològiques de Tortosa, Roquetes, Benifallet, Vinaròs, Tivissa, Alcanar, la Galera, la Torre de l’Espanyol, Paüls, l’Ametlla de Mar, Bot, Calaceit, el Perelló, Rasquera, Camarles o l’Almadrava.

Més enllà de subministrar amb producte de proximitat a particulars i empreses des sectors de l’alimentació, el comerç i la restauració del territori, L’Enllaç neix també amb una vocació exportadora. En aquest sentit, ja el passat mes de gener es va enviar a Dinamarca una primera comanda de 800 quilos de cítrics, oli, ametlles, olivada, arròs i pasta de L’Enllaç de l’Ebre, i la setmana passada una comanda de cítrics a França.

Un segell propi de qualitat que vagi més enllà de les exigències del certificat ecològic

Mentrestant la cooperativa continua treballant en el projecte d’implantar un segell de qualitat propi, SOMEBRE, amb criteris consensuats entre les sòcies però que sí que es pretén que vagin més enllà de les exigències del certificat ecològic estàndard, amb l’objectiu de reforçar el compromís social i ambiental de L’Enllaç amb el territori i les pràctiques agrícoles respectuoses amb el medi.

L’Enllaç de l’Ebre ocupa un dels espais de la cooperativa agrícola de l’Aldea i va constituïr-se oficialment com a cooperativa el 14 de novembre passat. Aquest mateix dia es va elegir el primer consell rector de la cooperativa, presidit per Marisa Bordera, del restaurant La Barraca de l’Ampolla, una de les sòcies consumidores de L’Enllaç.